Уика форум
Добре Дошли! Весели Коледни и новогодишни празници!


Уика форум
 
ИндексИндекс  PortalPortal  КалендарКалендар  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Символи.

Go down 
АвторСъобщение
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 35
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Символи.   27/5/2010, 20:46

Породено от дсикусията в съседната тема , възникна идеята за символите. Или общо взето кое какво замества , как и защо се ползва.

Символи могат да бъдат както изображения , така и пиктоглифи ..както и съвсем реални предмети..или пък звуци , думи , словосъчетания.

Не съм психолог и не смея да се впусна в дебрите на разсъждения доколко един и същ символ изначава едно и също нещо за двама души и до колко това е обусловено от културната среда или пренесените върху дадения символ качества..

Но..

Какви символи използвате и какво влагате в тях ( да кажем тези , които ползвате най-често..или любимите ви..)
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Символи.   29/5/2010, 19:50

Всеки възприема символите по различен начин. Това е много добре описано в една от притчите в сайта на Враната, дето ще я постна, защото аз по-добре няма да мога да опиша:

"Някога много отдавна живял един ученолюбив човек. Той посветил целия си живот на търсенето на знание и голяма част от него било мистичното познание. И ето веднъж този учен човек се разхождал по брега на реката. Изведнъж чул силен глас, който прекъснал неговите размишления. Ослушал се и чул как някой викал:
-А йа ха! А йа ха! А йа ха!
-О, това е свещената формула за ходене по вода-казал си ученият.Помня, че съм я чел в една древна и много тайна книга. Но този човек не произнася правилно формулата и напразно го прави. Вместо да казва "А йа ха" той трябва да казва само "Йа ха".
Като помислил малко, ученият решил, че е по-умен, съзнателен и прилежен човек и е длъжен да научи този нещастен човечец, който, макар и да не знае правилната формула, очевидно се старае с всички сили.
И така ученият наел лодка и се отправил към острова, от където се донасяли звуците. На острова той видял суфи-мистик, който от време на време все така гръмко и погрешно повтарял формулата.
-Приятелю,-казал ученият-ти произнасяш неправилно формулата и мой дълг е да ти кажа как е нейното истинско звучене, защото получава не само който приема, но и който дава.
И той му дал правилното звучене на формулата.
-Благодаря ти , приятелю,-отвърнал суфито-благодаря ти, че специално заради мен премина реката и ми подари този безценен дар. Благодаря ти.
Удовлетворен ученият седнал в лодката и се отправил към отсрещния бряг с чувство на изпълнен дълг. Известно време от хижата не се чувал нито звук, но ученият бил уверен, че усилията му не са пропаднали напразно.
И изведнъж от хижата се чуло неуверено "А йа ха", "а йа ха". Ученият започнал да размишлява колко твърдоглави са хората и как са се вцепенили в своите заблуди.
Изведнъж чул странен плясък. Ученият се обърнал и замрял от изумление. Към него право по водата като по суша се приближавал суфито. Суфито се приближил до лодката и попитал:
-Добри човече, извинявай, че те занимавам със себе си, но не би ли могъл още веднъж да ми кажеш как да произнасям формулата, защото аз нищо не запомних. "
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Символи.   29/5/2010, 19:57

Всъщност важното е не формулата и не символа, не е важно и как се възприема, а нещото отвъд тях.

Поздрави.
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 35
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Символи.   31/5/2010, 02:13

А ти като психолог изследвал ли си връзката между образ и съзнание / звук и съзнание и в магичски аспект образ и енергия/ звук и енергия?
Във филологиите психологията се преподава доста претупано и така и не намерих свестни разработки по гещалт психология както и такива за връзката между образ и съзнание. Sad

..приказката е хубава...но не дава отговор на въпроса как суфито е достигнало до познанието/силата.

Аз мисля , че символите са едно от стъпалата към това- че чрез тях постигаме контрол над съзнанието и възприятието си....
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Символи.   1/6/2010, 01:39

Да, правих такова изследване, но пазя конфиденциалност по отношение на резултатите.

Което не означава, че общата информация по темата е табу. А общата информация е свързана с НЛП и по-конкретно със системите за представянето на света по начина, по който са дефинирани в НЛП.

Поствам моя преработка на основния да го речем фундамент на НЛП, имаща за цел по-лесно усвояване на материята. Символите са само един от начините да се постига контрол.
Ето я разработката ми:

Всеки човек възприема заобикалящият го свят по уникален за него си начин, което произтича НЕ от възприемането на външната форма, а от ЗНАЧЕНИЕТО, което всеки влага в дадената форма. Примерно за оптимиста чашата е наполовина пълна, а за песимиста същата чаша е наполовина празна.

Хората възприемат заобикалящият ги свят последством 5-те си сетива. Получената по този начин информация те превръщат в ПРЕЖИВЯВАНЕ, ЗНАЧЕНИЕ и СЕБЕРАЗВИТИЕ.

От там и в НЛП е изведено правилото, че ако се мисли РАЗЛИЧНО, се променя поведението на човек, а промяната в поведението на човек води до промяна на реалността, в която този човек живее. Или иначе казано, всеки е в състояние да постигне съвършенство, като за неограниченото усъвършенстване или усвояване на знания или съответно на умения, всички хора започват при равен старт, като всеки притежава пълния ресурс, за да постигне целите си, изразен в правото да МИСЛИ, ДА РАЗСЪЖДАВА. Изхожда се и от идеята, че във всяко съвършено умение или поведение може да се открие някаква стратегия, дори притежателят и да не я осъзнава.

Системи за представяне на света


Всяко от петте сетива - зрение, слух, осезание, вкус и обоняние - има еквивалент в начина на мислене. Всичко, което достигне мозъка през сетивните органи, се превръща в значение и образува субективно преживяване, т.е. в представата за света, който възприемаме.

Макар петте сетива да са характерен за всички хора способ за възприемане на света, всеки възприема онова, което го заобикаля, по специфичен за него си начин.

Контролът над начина, по който се тълкуват нещата води до контрол над чувствата и от там се стига до контрол над поведението.

НЛП различава 4 базови системи за представяне, с чиято помощ се приема, кодира и съхранява информация. Това са:

1. Визуална (зрение);

2. Слухова (слух);

3. Кинетична (усещания, осезания, движение);

4. Слухово-дигитална (вътрешен диалог);

Вкусът и обонянието са с по-малко значение в НЛП, но понякога се включват в техники, свързани с кинетичната категория.

Обикновено човек има 1 водеща и 1 главна система на представяне (но не е задължително).

Водеща система е тази, която се използва най-често, за да се получи достъп до съхранена информация. Когато се припомня дадено събитие, тогава водещата система изпъква, т.е. за да се види коя е тя, следва да се определи кое е първото: гледка, звук, чувство или друго. Така се установява кое е сетивото, довеждащо до спомена.

Главната система се оформя от предпочитанията в начина, по който се обработва информацията. Ако човек мисли с образи и лесно си представя визуално нещата, значи той има главно визуално предпочитание. Това обаче не означава, че такъв човек мисли само в картини.

Някои хора предпочитат една и съща модалност за водеща и за главна система.

Ето ги и характеристиките, които подпомагат да се определи коя е водеща и коя е главна система на представяне.

ВИЗУАЛНА

Такива хора запомнят картини с лекота. Шумът не им пречи, ако работят, тъй като не се съсредоточават върху него и той не може да ги разконцентрира. Често не запомнят добре устни изказвания. Влече ги външният вид на нещата. Любимата им реплика е от типа: "Картината ми е ясна".


СЛУХОВА

Такива хора лесно се разсейват от шум, тъй като се съсредоточават върху чутото. Затова предпочитат да работат на тишина. Случва им се като се вглъбят в работата си, да си говорят шепнейки на себе си сами или безмълвно да си мърдат устните, изговаряйки какво правят или какво следва да направят. Могат с лекота да повторят чутото. Учат със слушане по-добре отколкото по какъвто и да било друг начин. Запомнят последователно, на етапи. Обичат телефоните. Също така са и добри слушатели на чужди изповеди. Любимата им реплика е от типа: "Това ми звучи еди как си".

КИНЕТИЧНА

Такива хора обработват мислите и речта си бавно. При разговор се залепят максимално близо до събеседника си, като неосъзнато търсят някакво докосване. Интересуват се от усещанията. Говорят бавно, обмислено, с паузи, когато са спокойни или ако са развълнувани: много импулсивно и необмислено .

СЛУХОВО-ДИГИТАЛНА

Това са хора, които са вглъбени в себе си в една много голяма част от времето. Ползват сложни изречения. Обожават да се занимават с най-малките подробности, които иначе основно се подминават от другите хора. Случва им се да се изразяват до толкова абстрактно, че на практика само те си разбират какво са искали да изразят. Често показват характеристики на останалите главни системи на представяне, които описах до тук.

СИНЕСТЕЗИЯ

Синестезия има тогава, когато две или повече системи на представяне действат в унисон. Любимата реплика, характеризираща подобни хора е от типа: "Виждам как се чувстваш" или "Подушвам накъде духа вятъра".
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 35
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Символи.   2/12/2010, 22:23Седя от известно време и си гледам тези две картинки. На пръв поглед картинки като картинки. На вторки поглед .. абе поне на мен ми изглеждат много сходни , приличат си направо. В което по принцип няма нищо лошо , ако и двете не произхождаха от едно и също място. Не географски ареал , а точно конкретно място. Проблемът ми е там ,че между двете има над две хиляди години разлика.

Едното е символ на краткотрайно просъществувал опит на отцепник от Османската империя , който се опитал да обедини исляма , християнстовото и юдаизма и взел че избрал първата картинка за символ на бъдещата нова религия. Едни историци виждат в нея сърце , други спахийско копие , но точно какво е и защо е никой не се наема категорично да каже.

Другото е ..общо взето символ на/от светилище от същото място , само че от Бронзовата епоха. За него историците даже и предположения не дават , понеже не се знае общо взето кой е живял на онова място по онова време. Предположенията са ,че са били търакийски племена , ама дали са били мизи или трибали- не се знае. Има някакви мъгляви сведения ,че около 5 века преди христа тези племена били изтребени от келтите. Сигурното е ,че Александър Македонски е заварил келти на онова място , а околните траки не били щастливи от факта да ги имат за съседи...

Та ми стана любопитно - на някой тези картинки на нещо да му приличат? Да предизвикват някакви асоциации?
Една позната метълка сподели , че в тях вижда вариации на хертаграм- символа на групата ХИМ. А въпросния хертаграм освен метъл"сълзи и сополи" има ли някакъв друг смисъл?
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Символи.   4/12/2010, 15:01

Dumnorix,
то и в древността са се рисували същите фалически символи по стените и улиците както и сега! Пентаграмата още се ползва, а също е плод на античността! Както и десетки други символи. Не виждам нищо странно.

Колкото до "символ на светилище", спред мен това са само догадки. Може да е символ "открит" на светилище, но не и символ идентифициращ се със светилището.
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Символи.   

Върнете се в началото Go down
 
Символи.
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Уика форум :: Уика за новото поколение ... :: Ритуали и заклинания-
Идете на: