Уика форум
Добре Дошли! Весели Коледни и новогодишни празници!


Уика форум
 
ИндексИндекс  PortalPortal  CalendarCalendar  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Уика за новото поколение ...

Go down 
АвторСъобщение
Вещица .
НАПРЕДНАЛ
НАПРЕДНАЛ
avatar

Брой мнения : 46
Join date : 31.05.2009
Местожителство : Bulgaria , Sofia

ПисанеЗаглавие: Уика за новото поколение ...   31/5/2009, 04:18

УИКА - Религия на любовта, хармонията и ритъма

Уика е една много интересна и обширна тема. Тук ще се спра накратко на същността, произхода и основните принципи на тази мистична "религия" или "занаят". Най-напред ще се опитам да изясня значението и произхода на понятието "уика". Уика (wicca) произлиза от англо-саксонската дума wicce, която означава "вещица/вещер" (witch). Може да се свърже и с израза wiccan, означаващ "мъдрец, човек на знанието". Оттук келтското WiccaCraft се превежда като "изкуство за мъдреци" или "занаят за вещи люде". Възможно най-точният превод на термина на български език е "вещерство". Какво представлява уика? Според някои това е Религия - мистична природна религия, почитаща Богинята и Бога, произхождаща и базираща се на древните езически мистични традиции. Религия на любовта и уважението към Земята, Природата, хората и самите нас. Религия на хармонията и ритъма. Религия, свързана с личната отговорност и духовното израстване. Според други уика е Път към собственото преоткриване и просветление, усилена работа над себе си, личностна и духовна трансформация. Това означава да се срещнеш и пребориш със собствените си демони и лоши привички, да се потопиш дълбоко в себе си и да намериш вътрешната си Сила и Воля. Уика връща отговорността за нашия живот в собствените ни ръце, там където тя винаги е била. Кара ни да разберем, че ние сме отговорни сами пред себе си за своето духовно развитие и че никой друг не може да ни помогне в това отношение. Уика е Традиция, разкриваща ни как да използваме Силата вътре в нас по един добър и разумен начин. Уика е в сърцето, в душата; тя е вътрешното Аз, копнеещо да живее в хармония на тази планета и в контакт с Богинята и Бога, олицетворяващи Великия дух, Единната мощ. Уика не е нещо, което другите правят за теб, а нещо, което ти самият правиш за себе си. Корените на уика са хиляди години назад в човешката история, в предхристиянската епоха. Древни рисунки на Рогатия бог и на вещици/вещери (на възраст около 30 000 години пр. Хр.) са открити в пещери навсякъде в Европа. Историята на уика е история на природната магия, на езическите мистични традиции като тези на Египет и Елада, на келтската духовност, индианския шаманизъм и африканската Вуду-магия. Уика черпи от изворите на мистицизма, астрологията, руните, таро, както и от съвременните прозрения на психологията. Често наричат уика Старата религия, която почита най-ранните форми на Божественото - Великата Богиня-майка и Рогатия Бог. Този култ се е зародил и развил успоредно в различни части на Европа и затова има много разновидности - келтски, саксонски, шотландски, ирландски и т.н. Преди 14 век Занаятът е бил известен и практикуван от много хора и църквата е била малко или много толерантна към него.

Ето накратко за религията ... ако някой има въпроси - да пита ,а ако някой иска да добави нещо да каже ...

: ))
Върнете се в началото Go down
dragonfly_elf
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 126
Join date : 22.01.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   23/1/2010, 01:51

Църквата не винаги е била толерантна към Уиканската религия. Напротив - за да се разпространи християнството са били избити над два милиона [2 000 000!!!] жени и деца. Църквата не харесвала религията, заради началната й танственост. В началото последователите на Уика давали обет за пазене на тайна. Следователно цялата тази работа с магията и тайнствената мъдрост на жените карала християните да се страхуват. Църквата използвала това. За да засили омразата и страха, тя дори променила Библията, а именно:
"Ти няма да пострадаш от жив отровител"
на
"Ти няма да страдаш от жива вещица"
Дори този пасаж все още стои непокътнат. По този начин Уика намалявала, а християнството се разпространявало. Те получили своята цел.
Но ето - в 21ви век сме и вещиците и вещерите вече не пазят в тайна всичко от своя занаят. По този начин Уика става безинтересна и гоненията спират. Дори в САЩ законите защитават тяхната вяра вече... или поне на думи. Замислете се колко грешно мислите за вещиците! Много е различно от всичко, което дават по филмите и т.н. Ще направя отделна тема в Уика [Уичкрафт] за това, което правят вещиците, и това, което НЕ правят, за да мога да разясня значението на тази дума. Някакви допълнения или въпросчета? xD
Върнете се в началото Go down
wolf
НАПРЕДНАЛ
НАПРЕДНАЛ
avatar

Брой мнения : 40
Join date : 15.04.2010
Age : 25
Местожителство : София

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   16/4/2010, 03:35

Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   16/4/2010, 13:50

Драгънфлай.. това което пишеш е супер изкривено!

1. Уика съществува от по -малко от 100 години. Не ми е известно изгаряне на клада или изобщо църковно преследване от 1812-та насам. Инквизицията е унищожена тогава , след като от няколко века е била некативна.
2. Християнството става официална религия през 313 г. н.е. Дотогава езичниците са избивали християните. Има един век мирно съжителство на двете религии , докато император Галериан не решава да вземе богатствата на езическите храмове.. и започват гоненията.
3. В провинциите на Рим гонения липсват. Пример- по времето ан Крал Артур (5-6 век) конфликти между християни и друиди липсват!
4. Инквизицията се създава 1215 г. Първоначално е насочена към вътрешно християнски проблеми.После - срещу исляма .
5. Процесите срещу вещици са най-масови през 15-16 век и всъщност са дело на протестатската църква а не на католическата.
6. В много европейски държави изобщо няма такива- в Централна и Източна европа има не повече от 4-5 и то в Унгария.


Не се поддавайте на промиването на мозъци.
Върнете се в началото Go down
velvet_s
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 96
Join date : 16.03.2010
Age : 31
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   16/4/2010, 14:41

Каквото и да си говорим,всяка една религия е толкова изкривена,колкото и е нужно за да контолира мозъците на общата маса и да я маниполира успешно.Това от едно време,когато религията е била тази дето коли и беси.Що се отнася до Християнството и то не пада по-доло.В днешно време обаче,религията не контролира населението,но за това пък се е превърнала в търговия и то доста успешна.
Много жалко...
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   16/4/2010, 14:49

..хахаха.. я иди в арабските държави , Иран или Пакистан да видиш дали религията не контролира хората...
и спомени извън християнските държави нещо за Старата вяра или пък Уика...
Даже и будистите са избили до крак религията "донг" съществувала в Тибет преди тях. А мюсюлманите какво правят с друговерците та не е истина..

Но да... религията е машина за пари. Уика не е точно религия- тя е философия... което не пречи на някакви хорица да се опитват да припечелят някое и друго евро или долар и от нея..


П. С. Думата "вещица" ..която Драгънфлай описва в цитата си ( между другото той е в "Изход" , което е част от Стария завет- тоест принадлежи към юдаизма , а не към Християнството) е неправилен превод. Буквално трябва да се преведе "човек който приготвя отрови".

Самата дума "Вещица" в българския идва от славянското "Ведити" , което означава "зная" а първоначалния смисъл на думата е "човек , който знае да лекува"
Върнете се в началото Go down
velvet_s
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 96
Join date : 16.03.2010
Age : 31
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   16/4/2010, 14:55

Smile под религия имам предвид всички религии и това не мога да разбере как всички учат на добро,ама между времено избийте тия дето не са като вас Shocked .
И все пак добре че живеем в свободна страна от тая гледна точка,че ако бях някъде из Арабските емирства досега да са ме избили Smile
И все пак обществото ни
(или поне моето обкражение) е толкова затворено по въпроса,че като кажа нещо за Уика или друго "окултно" занимание си мислят че се набутвам в някаква секта.
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   16/4/2010, 14:59

Абе.. Бургас е пак по добре. Поне има хора които..да кажем се кефят на идеята или поне не са против нея. А в селата..ихааа..или селата които се мислят за градове...е там вече е купон!
Върнете се в началото Go down
velvet_s
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 96
Join date : 16.03.2010
Age : 31
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   16/4/2010, 15:02

От 5 години съм в Бургас и смея да кажа,че повечето хора тук са като по селата Wink по простата причина че рядко се вижда кореняк бургазлия,каквато и аз не съм Laughing .Но като цяло хората са се овълчили и са като коне с капаци.Спирам се до тук,че яко оспамих темата Laughing ,за което се извинявам
Върнете се в началото Go down
dragonfly_elf
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 126
Join date : 22.01.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   17/4/2010, 01:01

Писала съм го Януари месец, оттогава досега наистина много съм си променила знанията. Спокойно =] Съжалявам, че глупавият ми пост е бил причината за толкова гадни думи за религиите. Религиите, според мен, не са виновни. Виновни сме си хората за това как ги разбираме и прилагаме... Иначе да, наистина, хората са доста озлобени на всякакви теми. Религията би била просто прекрасен повод за разправия.

Поздрави - D.Elf cat
Върнете се в началото Go down
wolf
НАПРЕДНАЛ
НАПРЕДНАЛ
avatar

Брой мнения : 40
Join date : 15.04.2010
Age : 25
Местожителство : София

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   17/4/2010, 15:55

Религиите не са виновни виновни са хората който тълкуват написаното (от християнска гледна точка) в Библията грешно Smile хората са виновни за подчти всичко което става между нас със нас и около нас Smile
Иначе християнството учи също на любов и тн. Smile но в днешно време на кой му пука нека попа си кара джипката да си врътка ролекса на китката и да чете текстчета от библията Smile
и да води хората уж към светлина , но в преработен текст иска да ги заведе в банката си да му напълнят гушката Smile в днешно време много малко свещенници си държат на вярата и знаят за кво иде реч Smile
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   17/4/2010, 17:24

wolf написа:
Религиите не са виновни виновни са хората който тълкуват написаното (от християнска гледна точка) в Библията грешно Smile хората са виновни за подчти всичко което става между нас със нас и около нас Smile
Иначе християнството учи също на любов и тн. Smile но в днешно време на кой му пука нека попа си кара джипката да си врътка ролекса на китката и да чете текстчета от библията Smile
и да води хората уж към светлина , но в преработен текст иска да ги заведе в банката си да му напълнят гушката Smile в днешно време много малко свещенници си държат на вярата и знаят за кво иде реч Smile

+1

Кефи ме мнението ти.

Лошото е че такива "попове" има и сред нас- уиканите, и сред хаосистите , и сред кастанедианците.. дали се опитваш да припечелиш някой лев от Пътя , дали да си осигуриш разообразие в секса..дали да избиваш комплекси.. разлика няма.

Но то си е до човека.
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   22/4/2010, 19:06

Само да кажа, че Уика е религия.
И религията все още контролира хората, независимо каква е тя.
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
enaris
асоциален
асоциален
avatar

Брой мнения : 1
Join date : 11.03.2011
Age : 24

ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   11/3/2011, 06:06

velvet_s написа:
Smile под религия имам предвид всички религии и това не мога да разбере как всички учат на добро,ама между времено избийте тия дето не са като вас Shocked .
И все пак добре че живеем в свободна страна от тая гледна точка,че ако бях някъде из Арабските емирства досега да са ме избили Smile
И все пак обществото ни
(или поне моето обкражение) е толкова затворено по въпроса,че като кажа нещо за Уика или друго "окултно" занимание си мислят че се набутвам в някаква секта.


Уика учи,че всяка друга религия трябва да се уважава както Уиканите уважават своята..Не избиваме и не мразим тия които не са като нас,защото божествената сила е една - просто всички религии и придават различни форми и имена,в което мисля няма нищо лошо.. Smile
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Уика за новото поколение ...   

Върнете се в началото Go down
 
Уика за новото поколение ...
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Уика форум :: Уика за новото поколение ... :: Уика [ Уичкрафт ]-
Идете на: