Уика форум
Добре Дошли! Весели Коледни и новогодишни празници!


Уика форум
 
ИндексИндекс  PortalPortal  CalendarCalendar  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Магия. Вещерство. Чародейство. Или

Go down 
АвторСъобщение
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   19/4/2010, 21:13

..тази тема е с цел да изясни основните понятия в света на магията и различните нейни стилове.


1 Магия. Думата произхожда от индоевропейската * maghi , което означава "сила" , "способност" , "възможност". От този корен произлиза славянската дума "мога" , латниското "magis" - омагьосвам , индийското "mahi"- голям , силен . В най-общ смисъл "магия" означава способност или действие целящо контролиране на събитията или заобикалящата среда посредством собственото съзнание.

Пътят на магьосника е всяко едно взаимодействие с енергията и информацията и всяка една промяна на вече съществуваща структура- било то свързана с пространството или времето или чуждо съзнание.


2. Вещерство/уичкрафт /шаманизъм. Българската дума произлиза от старославянско "ведити" - зная , разбирам. Английската дума Witch от старогерманското witcha - "човек който знае" , "мъдрец". Шаман означава същото на езика на сибирските племена.

В най-общи линии, Пътят на Вещера, е пътят на опознаване и разбиране на заобикалящия свят, използване на ресурсите на природата. За разлика от Магьосника , Вещерът не променя. Вещерът преподрежда , хармонизира , възприема , настройва се към. Вещерството не излиза от системата , не добавя и не отнема нищо в заобикалящия свят.
Вещерите се стремят към общуване със "духовете" на животните , растенията , скалите , водите. За целта използват ритуали , сънища и "духовни пътувания" ( при келтите- ихтра , при индианците -ханблечия. По своята същност е разновидност на Астрална проекция).
Занимават се с билкарство , баяние , пророкуване итн. работят с минерали .
Уика е частен вариант на вещерството. Думата произлиза от гаелската дума за знание (wicha) или вода ( Wicce) , като се имат предвид свойствата на водата да заобикаля , извайва без пряка намеса.3. Чародейство. Българската дума "чародейство" произлиза от старославянската "цяръдеийти" , което означава "правя лекарства" , "лекувам".
Обозначава всички занимания с билки , лечение с минерали , енергиен масаж , акупресура , акупунктура, водолечение , лечение с натурални продукти , енергийно свързване с растения и животни и използване на техните енергии и способности.
Върнете се в началото Go down
velvet_s
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 96
Join date : 16.03.2010
Age : 31
Местожителство : Бургас

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   21/4/2010, 15:50

А как се уюия да общуваш с духовете на растения и животни?
И още един въпрос,който не съм сигурна,че е за тук,но...може ли човек да се научи да вижда аурата,както на растения и животни,така и на хора?Или е вродено?
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   22/4/2010, 18:58

И тъй като ми е адски забавно да го правя, особено, когато смятам, че съм права, отново няма да се съглася!
И трите понятия са почти идентични. Въпреки, че разделянето, което ти си им направил е добър опит да се разграничат нещата.

1. Под магия си взел предвид предимно висшата магия, чията цел е по-скоро личностно облагодетелстване, от колкото помощ за социума. Т.е. егоистичен вид магия, която цели не толкова духовно израстване, или помощ за другите членове на обществото, колкото контролиране на енергии и подчиняване на стихии с цел лична изгода.

2. Под вещерство си взел идеята за Баба Яга и за секси вещицата на метлата, обединени в едно - т.е. идеята на Уика.

"За разлика от Магьосникът, Вещерът не променя" - ГЛУПОСТИ! Целта на всяка една магия е чрез единството на слово и действие да се ПРОМЕНИ по свръхестествен начин съществуващата реалност. И ако смяташ, че лекуването на цироза, магията с мъртва вода и леенето на куршум против страх НЕ променят нищо, то няма смисъл да водим този спор. Защото това са дейности, които исконно се свързват с това, което определи като ВЕЩЕРСТВО. И ако някой смята, че баба Гюла, която е магьосница се свързва с духовете на дърветата или работи с минерали, то той е много, ама много далче от истината.

3. Под чародейство си имал предвид - Билкарство. Лечение с минерали, акупунктура и акупресура, също не са дейности свързани с чародейството. Това са дейности свързани с Източните философии, които ако се не лъжа добиват популярност в западния свят някъде края на 19ти, началото на 20ти век. Едва ли "чародейство" като определение е възникнало тогава. Rolling Eyes

И в крайна сметка, искам да кажа, че в българският език, както и в българският фолклор трите определения - магия, вещерство, чародейство, са синоними. И най-често се свързват с отрицателни явления. Искам да кажа, че вещица, означава вещица. От този тип, който прави лоши неща.


velvet_s,
първото важно нещо в този живот, което учим в общуването с други хора и особено във форуми, е да задаваме правилните въпроси на правилното място. Това е идеята на РЕДА, който е основата на обществото. Ако искаш да виждаш аурата на някой, то трябва да си ясновидка. В противен случай можеш да си купиш апарат за кирлианови снимки.
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   22/4/2010, 23:12

Поздравления Кат Smile

Напълно съм съгласен с критиките. Както виждаш - опитвам се да въведа терминология която просто да ни даде разграничаване на различните понятия , за да не изпадаме в неразбории.
Взел съм за основа езиковедския принцип , на основа корена на думата. В този смисъл разделението е условно , но би могло да бъде функционално.

Това че в българския , а и не само българския език има уеднаквяване на термините, и както правилно отбелязваш- вещерство , магия и чародейство са синоними.

Имам основания да смятам , обаче , че светогледа на античния и средновековния човек са различни от нашите. Мисля , че те са правели силна дференциация между различните "магически действия" и са ги обозначавали по различен начин.

За термина "Висша магия" - смятам го за лекно неуместен , защото предполага разделение на "висшо" и "низшо" и да поставя в тези категории съвсем различни типове дейност. От друга страна, някак си подсъзнателно ми се връзва идеята "висша" със понятия като "висша раса" , "висш обществен строй" и така нататък ..които смятам за неуместни.

Например- аз се интересувам единствено от това което съм обозначил като "вещерство" и "чародейство" - природна магия , билкарство , лечителство , и някои шамански практики. Това прави ли ме по-низш от друг човек , който се интересува от това което описва Шадоу- работа с енергии , практическа магия , бойна магия, итн?
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   23/4/2010, 00:46

Честно казано и аз не съм много за подобни разграничения, но те се налагат, за да можем да разграничим по някакъв начин нещата. Използвам термина "висша магия", за да определя всички практики, които се занимават с магията, като самоцел на себе си. Грубо казано. Малко съм пристрастна. В това число включвам всички магически ложи от типа на Златната зора, Хаос магията, Енохова магия и т.н.

Много съм далеч от определянето й по този начин, защото е "по-голяма работа от другите". Привърженик съм на практики, които имат някаква връзка с природата и са исторически обосновани.

Същото важи и за разделението черна-бяла магия. Всеобщ спор е дали съществуват тези понятия, но по някакъв начин трябва да разграничаваме нещата. Smile
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   23/4/2010, 02:33

Напълно съгласен .

Идеята ми е..че голяма част от пишещите във форума са начинаещи и вероятно незапознати с книжнината. Именно за това предположих подобна асоциация за "висш" и предлагам терминология извадена от езикознанието.

Но бих се радвал на предложения за изкристализиране на терминология , която да е достатъчно ясна за всички , за да не станат обърквания и разминавания от неправилна употреба на думи.
Върнете се в началото Go down
tweety3_mims15
асоциален
асоциален
avatar

Брой мнения : 4
Join date : 22.12.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   22/4/2011, 19:56

Искам да питам някой знае ли как се прави хрономагия и ако знае моля ви нека да сподели, моля ви любопитно ми е. Благодаря педварително Smile
Върнете се в началото Go down
edmon
новак
новак
avatar

Брой мнения : 8
Join date : 30.04.2010
Age : 35

ПисанеЗаглавие: ...   23/4/2011, 07:15

Не ти трябва да знаеш , още си новобранка за тези неща.

Пиши на кирилица!
Върнете се в началото Go down
edmon
новак
новак
avatar

Брой мнения : 8
Join date : 30.04.2010
Age : 35

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   4/5/2011, 19:57

Не ти трябва да знаеш , още си новобранка за тези неща.
Пиши на кирилица! че аэ на какъв съм писал????
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   4/5/2011, 22:36

Беше го пуснал на латиница. Аз го изтрих и написах отново на кирилица.
Върнете се в началото Go down
edmon
новак
новак
avatar

Брой мнения : 8
Join date : 30.04.2010
Age : 35

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   5/5/2011, 02:58

Беше го пуснал на латиница. Аз го изтрих и написах отново на кирилица.
оуууу извинявам се Wink благодаря че го поправи Wink
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   5/5/2011, 13:37

Немаш проблеми никви
Върнете се в началото Go down
моргана
НАПРЕДНАЛ
НАПРЕДНАЛ


Брой мнения : 32
Join date : 24.10.2014
Age : 43
Местожителство : софия

ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   30/10/2014, 13:05

Вещицата в българския фолклор е ментален образ заимстван от славянската митология.
Тя представлява диаболично същество,плод на съвкуплението между демон и човек. Тя живее в дън горите Тилилийски в
колиба и пакости на хората,също така вещицата може да изпълни всяко желание на човека чрез магия за която той ще плати много висока цена,но само тогава когато вещицата реши - по-натам във времето.
Съвременния образ на вещицата се е оформил на база холивудската представа за нея,а той се базира на образа наложен
от католическата църква през късното средновековие.
Естествено този образ търпи промени в зависимост от нуждите на пазара Razz
На този етап в нашето общество когато се заговори за Уика,хората си представят именно този горе описан холивудски образ.
До преди началото на 90 год. на 20 век.когато се говореше за вещица във България се имаше в предвид точно
образа на вещицата от славянската митология,докато в момента понятията се смесват.
Тоест когато кажем "вещица" имаме в предвид врачка или баячка,а си представяме холивудската интерпретация на
западноевропейската средновековна християнска представа за нея.
И тъй като нямаме познаване на българската митологична представа нещата излизат извън контрол....
Върнете се в началото Go down
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Магия. Вещерство. Чародейство. Или   

Върнете се в началото Go down
 
Магия. Вещерство. Чародейство. Или
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Уика форум :: Начало :: Проблеми и въпроси-
Идете на: