Уика форум
Добре Дошли! Весели Коледни и новогодишни празници!


Уика форум
 
ИндексИндекс  PortalPortal  CalendarCalendar  Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори  ТърсенеТърсене  ПотребителиПотребители  Регистрирайте сеРегистрирайте се  ВходВход  

Share | 
 

 Свещения Кръг

Go down 
АвторСъобщение
dragonfly_elf
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 126
Join date : 22.01.2010

ПисанеЗаглавие: Свещения Кръг   22/1/2010, 03:02

Горе долу разбрах как се призовава, но съм още начинаещ, така че може ли да драсне някой нещо по този въпрос? Ще съм изключително благодарна. Освен това за какво по-точно е нужен? Всяко заклинание ли трябва да бъде правено в него?

Ето и начинът, по който аз го правя:
1. Очиствам се от всички негативни мисли.
2. Заставам в средата на стаята, поемам дълбоко въздух и се отпускам до пълно спокойствие.
3. Заставам в северния ъгъл на стаята и протягам по-силната си ръка, насочила показалец надолу.
4. Започвам да обикалям кръга по посока на часовниковата стрелка (надясно), изговаряйки думите за създаване на кръга, представям си как от пръста ми потича енергия и оставя жива лава след себе си.
5. Казвам по време на обикалянето:
"Призовавам те, о, велик кръг на силата,
за да ми бъдеш граница и стена
между света на хората и могъщите духове.
Място за съвършена любов, доверие, мир, хармония и радост.
Да събереш силата, която ще извися вътре в теб
и да я опазиш невредима и цяла.
Призовавам пазителите на север, на изток, на юг и на запад
да ми помагат в това освещаване
и да ме пазят от силите,
желаещи да преобърнат добрите ми намерения.
В името на Господаря и Господарката
Аз те призовавам, о, велик кръг на силата."
6. Заставам в началната си точка, поставям ръка на земята и казвам:
"Както горе, така и долу, този кръг е заключен!"
7. При излизане и влизане си "изрязвам врета" и следователно я затварям отново. Но не твърде често, защото структурата на магическия кръг отслабва.
8. След като съм готова, тръгвам от запад в обратната часовникова стрелка и правя една обиколка, като прибирам енергията обратно с показалеца си.
9. Когато стигна отново западната точка, потупвам земята и казвам:
"Този кръг е отворен, но никога нарушен.
Така да бъде!
Ние сме хората, ние сме силата, ние сме промяната!
В радост, мир и любов се срещаме,
в радост, мир и любов се разделяме.
Докато отново в радост, мир и любов се срещнем!"

Правилно ли е...? Но за всеки начинът на призоваване е уникален, доколкото разбирам. Как го правите вие?

п.с. Знам, че не е точно заклинание, но Свещеният кръг е нужен за самите заклинания, така че смятам, че мястото му е тук =]
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   28/3/2010, 20:44

Целта на магическият кръг е да очертае пространството, в което ще се прави съответния ритуал. Характерен е преди всичко за висшата магия (и всичките и подвидове) и уика, която го е заимствала от там. В античността освещаване на мястото няма, тъй като всичко е свещено - извършва се само пречистване, което е свързано с обикаляне около олтара, от където вероятно идва и обикалянето в по-новите магически традиции.

Това, което правиш е не лош начин за отваряне на кръг. Единственото, което бъркаш, но за сметка на това грандиозно е, че НИКОГА НЕ СЕ ИЗЛИЗА ОТ КРЪГ, ако вече е затворен. Преди да започнеш ритуала, ще си приготвиш всичко в рамиките на бъдещия кръг. НЕ излизай от кръга - така обезсмисляш създаването му като цяло.

Другото, което е редно да се запиташ е:

-Може ли да се призовават геометрични форми, за да те пазят от висши сили?
-Кои са тези пазители на посоките?
-Защо да не заменим "заключен" със "завършен"?
-Трябва ли да събираш енергията от кръга визуално в себе си, след края на ритуала? (По-добре е да слагаш длани на земята и да я махаш от себе си - т.нар. заземяване)

В крайна сметка - всеки сам избира дали и как да чертае кръг. Съветвам всички, вместо да следват съмнителни автори и съмнителни преводи, да създадат свой собствен начин за тази цел. Сигурна стм, че повечето от вас са писали любовни стихове - с магическите ритуали е почти същото - важно е най-вече какво ТИ усещаш и мислиш! Това ценят Боговете!

Успех!
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   11/4/2010, 19:43

De Sade {} !

Радвам се да те видя тук Smile

Всъщност няма значение КАК го правиш. Важното е да вярваш и да го усещаш като правлно. Боговете са същата абстракция , както и "геометричните форми".

Ам.. обикалянето в кръг през античността е действие за "маркиране на територия" , затворено за външни сили пространство. Това би могло да се възприеме като "освещаване" от някои култури. Например тези , коит смятат че всичко "външно" и "чуждо" е лошо. Както при славянските народи да речем. Гаелите като хора дружелюбни и гостоприемни пък се смятат за свързани със всичко и всички затова при тях няма драстична разлика дали си вън от кръга или вътре в него.

Пречистването е ...дали ще запалиш силно миришеща тревичка , дали през пламък ще прокараш , или с вода/винце ще облееш- все тая хава.
Върнете се в началото Go down
dragonfly_elf
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 126
Join date : 22.01.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   15/4/2010, 02:00

Cath, Благодаря ти! За пазителите на посоките си го представям като сили... не знам.. греша ли? И завършен наистина ми звучи по-добре. Между другото да вметна - още не съм работила практически... Затова предпочетох първо да споделя тук и се радвам, че го направих! Това за заземяването ми звучи добре, ще пробвам и по двата начина (нали не е фатално?). Благодаря, благодаря! ^^

Поздрави - D.Elf cat
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   17/4/2010, 23:39

Моят съвет е изобщо да не се набутваш в това да изучаваш ритуали и заклинания. Те са нищо. Дори не са и външна форма. Същината е отвъд тях и ще ти е по-лесно от един момент натам, ако тръгнеш от самото начало по обхващането на реалността.

Ще ти дам експеримент, за да разбереш за какво иде реч.

Вземи една чаша с вода. Това ти е стихията вода. Целта е тази стихия да бъде управлявана. Да речем, като започне да лети в течно състояние над чашата, която е пред теб. Порови се в нета за заклинания и ритуали, които имат претенциите да управляват стихията вода. Може дори да е ритуал или заклинание за призоваване или направа на нещо, което да свърши цялата задача вместо теб.

И ги направи ритуалите/заклинанията като накрая си дърпаш нещата към своята си цел- да се озове водата летяща в течно състояние над чашата. Ще видиш, че каквото и заклинание да изричаш, какъвто и ритуал да правиш, водата ще си стои в чашата. Това е реалността. Тя не се влияе от думи, не се влияе и от призовавания на каквито и да било работи, не се влияе от направа на разни "същества" (известни като "мислоформи", егрегори или както там още им казват). Не се влияе от ритуали и заклинания, казано накратко.

Това да знаеш реалността е много важна стъпка. Мнозина не я правят и резултатите са лоши за тях (навлизаш в материя, непознаването на която се плаща с разсъдъка и ако продължиш да се движиш в такива среди на занимаващи се с ритуали и заклинания, ще виждаш доста хора, които са платили тази жестока цена без да го осъзнават).
Върнете се в началото Go down
dragonfly_elf
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 126
Join date : 22.01.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   18/4/2010, 01:33

Благодаря ти много! Много неща осъзнавам, изобщо - на 14 съм, а човек започва да осъзнава след около 12 годишна възраст. В момента имам нужда от учител, защото усещам, че искам да разбера повече за същността на всичко. Затова пробвам всичко... е не чак всичко. И знаеш ли? Понякога водата лети - облаците... Ако искам водата да полети, ще я загрея, за да се образува във водни пари. След поредното ми нелепо изказване - какво е твоето мнение? Накъде да се насоча? И знам - ритуалите и заклинанията не вършат кой знае каква работа, работата я върши вярата и внушението. Когато повярваш искрено, че тези думи правят нещо - това нещо наистина се получава. Поне при мен мислите ми вършат голяма работа, затова гледам да са повече позитивни.
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   18/4/2010, 03:21

Smile Правилно е мислите да са позитивни. Това е добра практика, която поддържаш.

Сега по темата за водата. Ако една вода се нагрее, тя ще литне. Но вече няма да е течност. А в експеримента се иска да се запази водата като течност. Smile

По въпроса за учител. Имаш всичко необходимо, за да се усъвършенстваш без учител. Не ти препоръчвам да следваш никого. Чети, експериментирай. Но най-вече внимавай, защото много автори си спестяват да пишат страничните ефекти от практиките, които предлагат.

Например методът Силва е неправилна автохипноза и страничните ефекти могат да са от това човек да походи като сомнамбул насам-натам без да го знае до пълна загуба на паметта.

В това отношение е добре да следиш реалността и да разпознаваш видовете трансове и опасностите от тяхното грешно изпълнение, за да се предпазваш. Каквото и да правиш, подсигурявай се каква е реалността и няма да сбъркаш.
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   18/4/2010, 04:17

Въпрос: защо му е на някой водата да литне? Реалността е това да се съобразяваме с това , което ни е необходимо. Най- краткият път.

Ако искам течна вода във въздуха- ще я изпаря , после ще я охладя. Ще имам малки капичици във въздуха. Въпросът е- за какво би ми послужило това? Дъжд?


Магьосник е сам насред ледено поле. Няма дърва , няма огниво. Какво е по добре да направи:

а) пали със силата си огън и се грее на него
б) контролира температурата на тялото си до равновесна точка , коятто подържа жизнените му функции при задоволителен комфорт?


Ритуалите са театър. Изкуство. Театър за ума в който сам си си публика. Сами по себе си не рабтят, но доставят удоволствие от мисъл и форма.

Хората тук не са "тежката артилерия" като теб и със сигурност не им е нужно. Нека всеки прави каквото му харесва и счита за правилно!
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   18/4/2010, 15:48

Цитат :
Въпрос: защо му е на някой водата да литне? Реалността е това да се съобразяваме с това , което ни е необходимо. Най- краткият път.

Това е ТЕСТ и резултатите от него са видими ВЕДНАГА. Ако някой не се справя с този тест, следователно се заблуждава, че се справя с каквото и да било друго, като бърка съвпадения и нормален ход на живота за свои заслуги.

В условието на този ТЕСТ няма нито изпаряване, нито охлаждане на водата с познати физически средства.

Разбира се можеш да пригодиш този ТЕСТ към собствената си маг. практика, за да я тествеш дали наистина си на прав път. Най-малкото за личната си безопасност. Както писах, цената, която се плаща за неправилна магическа практика, е доста жестока.

А другото, което пишеш за най-краткия път, то е така, но само при условие, че в реалността се прави нещо.

Ще ти разкажа един действителен случай, дано това илюстрира какво имам предвид. Един мой приятел, който дълги години си мислеше, че в основата на магията е излизането извън тялото (защото твърдеше, че имал много успехи в реалността по този начин), заедно с други приятели катастрофира. Катастрофата беше жестока и хората бяха ранени тежко. Той чуваше виковете им и всичко в него искаше да помогне. Ако не друго, то поне малко да им намали болката. Разказваше как излязъл от тялото си и правил всичко както трябва и на това ниво му се получавало. В реалността обаче продължил да чува викове от болка. И бил безпомощен. След това той призна, че излизането от тялото е излизане във въображението. Но цената, която той плати за този урок в онзи момент, е жестока.

Имай предвид, че е по-добре да седне човек и сам да си тества кое е реално като практика и кое не е, отколкото да чака да си плати цената на ненавременно откритата истина. Ако си чел достатъчно, знаеш, че за тази цена се пише още от древността. Не са бабини девитини твърденията, идващи от най-дълбока древност, че магьосникът направил магия и полудял. Или че магьосникът направил магия и това го убило.

Надявам се от обяснението ми да е имало полза.
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   18/4/2010, 20:35

Разбира се , това е вярно.

За мен обаче остава открит въпросът: "Защо по дяволите , на твоя приятел магията му е била толкова необходима? Защо е превърнал АП в толкова важно нещо в живота си?"

Пътят на Уика в подобна ситуация е първо да се доверим на хората , които са професионално подготвени за това- лекарите от "Бърза помощ" , спасителните екипи. В последствие когато те вече помогнат на нашия приятел , пострадал в катастрофата , да помогнм за неговото оздравяване- било то с билки , било то с масаж , било то само с добра дума и добро настроение.

На Уиканите по принцип не им не нужно да могат да изкарат вдата от чашата с мисълта си.

Нима това може да ми помогне да живея по добре?

Може ли магията да ми върне човек , който ми е много скъп на сърцето .. а мъртъв?

Може ли магията да ми даде любовта на жената в която съм влюбен? ( И ако има там някаква магия за това- нужна ли ми е любов насила? Любов ли ще е това?)

Може ли магията да ми даде по добра работа и доходи? Ако сам не седна да уча и да се усъвършенствам , да се развивам в професията.. с какво ще ми помогне магията?

Така че .. този тест с чашата не ми е нужен. Аз нямам необходимост да вдигам предмети с мисъл , да паля огън с мисъл итн.

Ако на хората през античността и ранното средновековие им е било нужно това (това са традиционните паганисти) , то в 21-ви век вече не сме зависми от стихиите. За това неопаганистите обикновено изоставят пътя на магьосника и не го следват. За тях , отново повтарям- важна е природата и единството с нея. Ние сме вещери. Не магьосници.

Магията не ни е нужна във формата която описваш.
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   22/4/2010, 13:32

По този въпрос:

Цитат :
За мен обаче остава открит въпросът: "Защо по дяволите , на твоя приятел магията му е била толкова необходима? Защо е превърнал АП в толкова важно нещо в живота си?"

Магията е свързана с овладяване на определени способности. Тези способности са като карането на колело- няма начин да ги забравиш, дори да не ги ползваш. Затова не става да бъдеш маг само в почивните дни, затова магията му е толкова необходима, а и всъщност не само на него.

Относно:
Цитат :

На Уиканите по принцип не им не нужно да могат да изкарат вдата от чашата с мисълта си.

Нима това може да ми помогне да живея по добре?Да. Със сигурност. Защото ако си започнал да вървиш по пътя на магията, но грешно, ще платиш цената за незнанието си.

Следващото, което пишеш:

Цитат :
Може ли магията да ми върне човек , който ми е много скъп на сърцето .. а мъртъв?

Кой знае дали може... При определени условия лекарите спасяват така живот, като връщат от клинична смърт... Кой знае с магията как стои въпросът... Аз не мога да отговоря. Не защото няма смърт около мен, но мнението ми е че мъртвите принадлежат на смъртта, а не на живите.

Това:

Цитат :
Пътят на Уика в подобна ситуация е първо да се доверим на хората , които са професионално подготвени за това- лекарите от "Бърза помощ" , спасителните екипи. В последствие когато те вече помогнат на нашия приятел , пострадал в катастрофата , да помогнм за неговото оздравяване- било то с билки , било то с масаж , било то само с добра дума и добро настроение.


О, не само за уиканите. Но когато колата е на хармоника и ти и приятелите ти сте вътре, това, което пишеш спира да има същото значение.

Другото:
Цитат :

Може ли магията да ми даде любовта на жената в която съм влюбен? ( И ако има там някаква магия за това- нужна ли ми е любов насила? Любов ли ще е това?)

Пак същата серия въпроси... Как възприемаш магията? Като безотговорност към другите (дай да зомбираме гаджето)? Като средство, с което някой иска да печели пари? Като един вид нещо, чийто главен мотив е егоизмът?

Това е човешко чувство, егоизмът. Егоизмът не е качество на магията и не може да има знак за равенство между тях. Магията не е егоизъм. Тя не е добра или лоша, шарена, червена на бели точки и прочие. Тя не съществува, за да угажда на нечии прищевки.

Набор от определени способности е. Те могат да се появат непоискани и неконтролируеми. Могат да бъдат тежко бреме. Не като извадка от уменията на Хари Потър. Не е идилично, не е безопасно и не е лесно, както го представят шарлатаните.

И накрая:

Цитат :
Магията не ни е нужна във формата която описваш.


Аз не описвам формата на магията, а тест. Не обичам да ми се извъртат думите.
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   22/4/2010, 14:04

Драгънфлай , мога ли да те помоля , да преместиш всички мнения от 17 април насам (поста на Шадоу) или в темата "Магия. Чародейство. Вещерство" или в създадена отделна тема за "Практическа магия" в раздела за другите школи и течения- по твоя преценка.

Моля всички потребители критиките излаганията на собствени позиции итн да стават в съответните теми и раздели.
Този форум е за Уика и нейната философия и традиция.
Моля спазвайте правилника на форума!
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   22/4/2010, 15:19

Цитат :
Драгънфлай , мога ли да те помоля , да преместиш всички мнения от 17 април насам (поста на Шадоу) или в темата "Магия. Чародейство. Вещерство" или в създадена отделна тема за "Практическа магия" в раздела за другите школи и течения- по твоя преценка.

Моля всички потребители критиките излаганията на собствени позиции итн да стават в съответните теми и раздели.
Този форум е за Уика и нейната философия и традиция.
Моля спазвайте правилника на форума!

Това е раздел "ЗАКЛИНАНИЯ" от форума. Заклинанията са част от магията, съжалявам да науча,че не го знаеш. Темата е на мястото си, както и отговорите по нея. Ако искаш да се заяждаш с мен и това е мотива ти да пишеш, че се нарушавали правилата на форума, без да има такова нещо, това е друг въпрос и ще помоля да престанеш с детското поведение. В случай, че продължиш да настояваш да се заяждаш, ще спра да ти отговарям, защото нищо не пиша просто ей така, за да си губя времето и ако ти си тук да си губиш времето и да се чудиш за каква ГЛУПОСТ да се заяждаш, разговора ни няма смисъл да продължава.
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   22/4/2010, 18:04

Много е приятно, когато получаваш известие по e-mail-а за завихрянето на подобна безумна дискусия! Искам да попитам всички, участващи в нея - за какво точно спорите?

Shadow,
до известна степен съм съгласна с тактиката да отчаяш хората още в самото начало и така лишени от излишни илюзии да продължат по път, който ти смяташ за правилен. Но по никакъв начин не съм съгласна, че "целта на водата е да бъде управлявана". Shocked Това променя цялата истрия на мирозданието, нали знаеш? Аз си мислех, че водата трябва да поддържа живота на земята, най-общо казано. Да се върнем към практиките - и "грешните" и "правилните". Независимо към коя религиозна или окултна група се числите, всеки ще се съгласи, че човек си има път, който трябва да измине през този жизнен цикъл. Този път се нарича по различни начини в различните традиции. Каквото и да правите и колкото и да обяснявате нещо на някой, то той е различен от вас и има свой път, който да измине. А тези традиции, които го отричат прокламират собственото създаване и контролиране на пътя, което пак се свежда до личната воля. Ако девойката, или приятелката й, или пък съседчето от петия етаж ИСКА да се занимава с ритуали, то си е тяхно ПРАВО да го правят, независимо дали ритуалите са успешни или не. Както се казва - всеки има право да бъде нещастен. А и мисля, че е време да се спре с това отричане на магията във форуми за магия. Защото както каза ти, малко противоречейки си - "Заклинанията са част от магията, съжалявам да науча, че не го знаеш."

Dumnorix,
вероятно и аз бих се радвала да те видя, ако знаех кой си. Не съм съгласна, че ритуалите са "просто театър" - дори в най-примитивните форми на религия и магия съществува единство между слово, място, време, изпълнение и пространство. Така че нарочното подценяване на театъра (който е произлезнал от Дионисиевите мистерии, които са религиозна церемония), няма да омаловажи значението му. Да, ние слагаме роби и използваме хубави съдове и подходяща музика, главно заради ума си, но не за да го забавляваме, а за да му предоставим подходяща среда, за да бъде максимално полезен в магическата дейност.

Dragonfly_elf,
човек започва да се оформя като личност някъде към 15-16 години. А става истинска личност, ама съвсем социално погледнато, когато започне сам да вади хляба си. Преди това и идея си няма за какво става въпрос в тоя свят, ама изобщо. Колкото до духовното развитие, то няма крайна фаза - както вече казах, то е Път. И идеята на пътя, както аз я разбирам, е не толкова достигането на крайната цел, колкото самият път. Да, учител вероятно ще ти е полезен. Но първо си представи как се отнасяш с учителите, които вече имаш. Какво мислиш за тях, уважаваш ли ги и правиш ли това, което изискват от теб. Защото е абсолютно същото. Защото дори да имаш учител, той няма да ти помогне, ако сама не искаш да слушаш, да търсиш и да вървиш по пътя. И не, не е различно - абсолютно същото е.
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   22/4/2010, 23:30

Шадоъ , изказвания от този род:


The Shadow написа:
Моят съвет е изобщо да не се набутваш в това да изучаваш ритуали и заклинания. Те са нищо. Дори не са и външна форма. Същината е отвъд тях и ще ти е по-лесно от един момент натам, ако тръгнеш от самото начало по обхващането на реалността.
противоречат на същността и практиките на Уика. Уика използва и заклинания и ритуали. Отношението ти е обидно. Именно с това нарушаваш правилника на този форум.

Извинявам ти се ако съм те засегнал.

Също така , намирам интонацията ти и начина по който ми говориш за неуважителен и обиден. Моля те да не го правиш. Не сме се събрали тук да се караме и не искам конфликти на каквато и да е основа.
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   23/4/2010, 02:14

@Cath

Радвам се да те видя отново и тук. Smile Много точно си цитирала, че давам съвет, а не задължавам, но защо не си го и осмислила, това остава тайна за мен. Няма противоречие между съвета ми да не започва с ритуали и заклинания и това, че ритуалите и заклинанията са част от магията, ако схванеш същността на това, което пиша, уверявам те.

И тъй като те мернах да пишеш за уика като за висша магия, тогава напомням че Алфонс Луи Констан (1810-1875), по известен като Е. Леви, е написал, че висшата магия всъщност не ползва друго, освен силата на ума, заключаващо се в дадения от него основен принцип:

""разум – единственный неизменный и, следовательно, вечный принцип" в превод от мен (нямам книгата на български и не зная как са се справили родните преводачи): "

"...разумът- единственият неизменен и следователно вечен принцип"

Из "Учение и ритуал на висшата магия", том 1

Пак там пише и, че висшата магия всъщност не ползва друго, освен разума и затова може да се мине и без заклинания и ритуали.

@ към всички
Е. Леви пише и следното:

"Человек, любящий свои идеи и боящийся их потерять, пугающийся новых истин и не расположенный сомневаться во всем – должен закрыть эту книгу, так как она бесполезна и опасна для него; он плохо поймет ее "

"Човекът, обичащ своите идеи и боящ се да ги загуби, плашещ се от нови истини и не предразположен да се съмнява във всичко - е длъжен да затвори тази книга, защото тя е безполезна и опасна за него; той ще я разбере неправилно."

Уика е висша магия, нали? Е, тогава какъв е проблемът да се спазват принципите на висшата магия? Защо толкова не искате никакви тестове? Страх ли ви е или какво да мисля?
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   23/4/2010, 17:33

Не мисля, че съм писала някъде, че уика е висша магия. А ако съм го написала то вероятно съм била под въздействието на алкохол и много наркотици, а аз наркотици не ползвам.
Мнението на Елифас Леви не може да се вземе за миродавно. Именно за това обясних аз какво влагам в това определение и каква употреба й е наложена в окултизма изобщо. Поне до колкото аз съм запозната.

Колкото до упражнението, не мисля, че то ще докаже нещо. Все едно да искаш да докажеш, че можеш да забременееш от въздуха само с магия. На всички е пределно ясно, че това няма да се случи. Магията сама по себе си не е нещо, което на 100% изпълнява желанията ни. Трябва и ние да положим усилия. Катов онази поговорка - "Помогни си сам, за да ти помогне и Господ". Smile
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
dragonfly_elf
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 126
Join date : 22.01.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   24/4/2010, 01:23

Ъм... аз само да кажа, че имах предвид... такова... Че на 12-13 години човек започва да осъзнава някои неща... Не че се оформя като личност или нещо такова... На 12-13 всъщност осъзнава и започва да търси онова свое "Аз"...

Също така, ще ви помоля да не спорите толкова много, защото в моментна съм вече изключително объркана и т.н. Форумът всъщност е и с начинаещи и ... в момента се чудя какво вече да правя! Макар че напоследък откривам, че не са нужни заклинания и така нататъка... Трябва ми просто да визуализирам нещо много ярко и да го повярвам достатъчно силно, за да се случи по един или друг начин... Дори и да греша, така ми изглежда, а и съм щастлива... не е ли това целта ми? Харесвам Уиката и я искам, защото останах с впечатлението, че Уика е да обичаш природата, хората и да правиш разни добрини, без да вредиш на когото и да било. Звучеше прекрасно! Но сега с всички тези заклинания, кръгове, ритуали, спорове върху ЕДНА ДУМА... всичко започва да ми изглежда твърде сложно... Това ли е Уика? Сложни думи, термини, действия? И знам, че може би този пост най-много да обърне всичко в тази дискусия срещу мен, ала наистина се обърках... Не беше ли главното да сме щастливи... А за думите и заклинанията... мисля, че мога да направя заклинание и просто като нарисувам нещото, вместо да кажа думите. Не е ли въпрос на избор? И ако Уиката е нещо, което трябва да спазвам стриктно и точно, то не е за мен това...

И Шадоу изказва мнение - това е в реда на нещата, оспорвате го - също в реда на нещата. Няма прави, няма грешни - има обмен на информация.

И като за последно искам да кажа как се отнасям към учителите. Аз не мразя, отнасям се към всички хора с уважение, независимо дали са по-големи от мен или ме мразят или са по-малки... няма никакво значение. От всекиго мога да науча нещо. Учители, спазвам каквото кажат и изслушвам историите им - винаги мога да науча нещо. Уважавам ги, заради това, което са. Може би само един учител не съм харесвала, но въпреки това все пак уважавала - тази учителка никога не ме изслуша... за нея бях просто РЕВЛА, нищо че се разплаках само един път, заради расистките й гледания към мен... Няма значение, идеята ми е, че ако не бях уважавала и не се бях вслушвала в това, което ми казват учителите, нямаше да вляза в елитно училище. Смятам, че се отнасям с достатъчно уважение. И знам разбира се, че е същото. Може наистина да съм леко глуповата, но вярвам и се надявам, че е от възрастта. И въпреки това - осъзнавам, че учител е едно и също каквото и да преподава. Човек с опит, който е готов да сподели знанията си с теб, да ти помогне и да те научи.
Върнете се в началото Go down
Dumnorix
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 280
Join date : 26.09.2009
Age : 34
Местожителство : София ..и навсякъде другаде..

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   24/4/2010, 01:37

dragonfly_elf написа:
Дори и да греша, така ми изглежда, а и съм щастлива... не е ли това целта ми? Харесвам Уиката и я искам, защото останах с впечатлението, че Уика е да обичаш природата, хората и да правиш разни добрини, без да вредиш на когото и да било. Звучеше прекрасно! .

Да. Същността на Уика е точно това. Природата , мястото ни в нея. Равнопоставеност на всички видове разум в системата , както на Планентата земя , така и на цялата вселена.

dragonfly_elf написа:


Но сега с всички тези заклинания, кръгове, ритуали, спорове върху ЕДНА ДУМА... всичко започва да ми изглежда твърде сложно.
. Това ли е Уика? Сложни думи, термини, действия? И знам, че може би този пост най-много да обърне всичко в тази дискусия срещу мен, ала наистина се обърках... Не беше ли главното да сме щастливи... А за думите и заклинанията... мисля, че мога да направя заклинание и просто като нарисувам нещото, вместо да кажа думите. Не е ли въпрос на избор? И ако Уиката е нещо, което трябва да спазвам стриктно и точно, то не е за мен това...

И.

Не. И заклинанията и ритуалите и това което описвам като практическа магия - всичко това са допълващи елементи. Ти можеш да бъдеш уикан и без да направиш нито един ритуал в живота си ..както и без да направиш и нито една практическа магия. Даже не не нужно изобщо да се интересуваш от това- аз например не се.

Всички тези "магически" неща са само един инструмент. Помощно средство. Ако не изпитваш необходимост от тях- не ги прави. Търси собствения си път. Експериментирай. Прави това което сърцето ти подсказва за правилно.
Върнете се в началото Go down
dragonfly_elf
MASTER
MASTER
avatar

Брой мнения : 126
Join date : 22.01.2010

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   24/4/2010, 01:55

Ах, благодаря! Благодаря, благодаря, благодаря. Сега се чувствам малко по-сигурна в гледната си точка и в това, което мисля и правя... ^^
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   24/4/2010, 03:08

Cath написа:
Не мисля, че съм писала някъде, че уика е висша магия. А ако съм го написала то вероятно съм била под въздействието на алкохол и много наркотици, а аз наркотици не ползвам.

-----------
Написала си:

Цитат :
помощник на Джералд Гарднър, който е основателят на Уика е Алистър Кроули, с който съчиняват заедно първата "уиканска" книга на сенките. А повечето от нас, надявам се, са наясно с какво се е занимавал Алистър Кроули. За тези, които не знаят - ооообщо казано - висша магия. Уика е БАЗИРАНА на висшата магия.

http://wicca.nightforum.net/forum-f6/topic-t55.htm#476

След като уика е БАЗИРАНА на висшата магия, значи е висша магия. Средно положение някак не се получава. scratch
Върнете се в началото Go down
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   24/4/2010, 03:13

Цитат :
Може наистина да съм леко глуповата, но вярвам и се надявам, че е от възрастта.

dragonfly_elf, едно от нещата, които със сигурност не си, това е "глуповата".

Радвам се да прочета, че нямаш намерение да затъваш в правила и в догматизиране на уиката. Наистина най-важното е това, което сама си направиш, а щом от него произтича нещо хубаво за теб и за околните, както е казал Буда- приеми го и живей с него.
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   26/4/2010, 02:14

The Shadow,
това, че в базата на нещо участва и висша магия, съвсем не го прави висша магия. Rolling Eyes Това е отново твоя трактовка на моите думи, или казано по-простичко - изкривяване на думи. Уика е съвкупност от много неща, едно от които е висшата магия. Не знам дали си запознат/а с готвенето - и в хляба има брашно, но хляба не е само брашно.
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
The Shadow
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 86
Join date : 15.06.2009

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   26/4/2010, 02:25

Цитат :
това, че в базата на нещо участва и висша магия, съвсем не го прави висша магия.

Не разбирам от готвене. Но мога да питам от обща култура- като не сложим брашно и вода в хляба, ще се получи ли хляб? А ако в брашното има камъни, защото не е пресято, а водата е блатна, хлябът ще бъде ли ядлив след това? Хлябът е брашно и вода с определено качество. Това е същността му. Другото е допълнение, без което можеш и да минеш.
Върнете се в началото Go down
Cath
PRO
PRO
avatar

Брой мнения : 89
Join date : 28.03.2010
Age : 32

ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   26/4/2010, 02:31

Да, именно, радвам се, че сме на едно мнение. Smile
Върнете се в началото Go down
http://occultroom.blogspot.com/
Sponsored content
ПисанеЗаглавие: Re: Свещения Кръг   

Върнете се в началото Go down
 
Свещения Кръг
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Уика форум :: Уика за новото поколение ... :: Заклинания за начинаещи-
Идете на: